Čime se bavi knjigovođa i šta mogu da očekujem od njega?

Za svakog privrednika, knjigovođa je nezaobilazni saradnik, savetnik, ali i osoba od poverenja. Ako bismo pokušali da definišemo njegovo zanimanje, to bi zvučalo otprilike ovako:

„Knjigovodstveni službenici ili knjigovođe izrađuju, vode, arhiviraju i održavaju finansijsku i nefinansijsku dokumentaciju…„

Čime se bavi knjigovođa

Međutim, njegov posao zaista zavisi od veličine preduzeća u kojem ili za koje rade, kao i dogovora koje je privrednik ili pravno lice napravio sa svojim knjigovođom.

Zakonom je definisano da su komitenti u obavezi da u roku od tri dana dostave dokumentaciju koja podleže knjiženju, a knjigovođa ima isti rok da knjiženje i obavi. Ukoliko niste sigurni koja je to dokumentacija koju je neophodno knjižiti, savet je da se o svemu unapred posavetujute sa svojim knjigovođom, napravite spisak dokumentacije i dogovorite sa njim način rada i dostavljanja.

Knjigovođa je u obavezi da evidentira promene u poslovanju preduzeća na osnovu poslovne dokumentacije i da ih beleži u u dva osnovna dokumenta knjigovodstva, a to su dnevnik i glavna knjiga. Na osnovu svih podataka koje se nalaze kod vašeg knjigovođe, na pravi način se omogućava sagledavanje poslovanja jednog pravnog lica.

Pored vođenja vaših poslovnih knjiga, od knjigovođe se može očekivati, ukoliko je unapred definisano, da se bavi i određenim kadrovskim poslovima (prijava i odjava radnika na socijalno osiguranje, obračun zarada, izrada i predaja različitih obrazaca iz oblasti radnih odnosa), kao i savetovanje prilikom izrade biznis planova, osnivanje firme ili finansijsko i poresko-pravno savetovanje.

Knjigovodstvo je deo posla koji vlasniku privrednog društva – klijentu ne donosi direktan profit, pa se zato često tretira sa veoma niskim prioritetom. Međutim, ažurno i profesionalno vođenje knjiga itekako vam može uštedeti novac, a umešan knjigovođa – konsultant značajno pomoći da donesete pravu poslovnu odluku. Zato je izuzetno važno da imate poverenja u svog knjigovođu i da ste u stalnoj komunikaciji sa njim.

Ukoliko i dalje imate nedoumice oko izbora knjigovođe, ili vam je potrebna stučna pomoć oko vođenja knjiga, otvaranje firme ili pisanja biznis plana, rado ćemo vam pomoći.  Kontaktirajte nas.