Odlazak u penziju je nešto što mnogi nestrpljivo čekaju i raduju se jer im je to asocijacija na slobodno vreme i prestanak radnih obaveza koje su trajale dugi niz godina.

Ipak, jedan deo onih koji odu u penziju imaju želju ili potrebu da i dalje rade, čak i nakon završene karijere. U sledećim redovima govorimo o situacijama, pa samim tim i pravilima i zakonodavstvu koje se odnosi na sve poslodavce koji zapošljavaju penzionere.

Penzioneri u radnom odnosu

Prema Zakonu o radu Republike Srbije, zaposleni koji napuni 65 godina stiče pravo za odlazak u starosnu penziju. Međutim, lice koje je steklo uslove za penzionisanje može nastaviti sa radom kod dotadašnjeg, ili drugog, poslodavca potpisivanjem ugovora o radu, ugovora o delu  ili autorskog ugovora, ukoliko se obe strane sporazumeju.

Poslodavci su u tom slučaju oslobođeni uplaćivanja doprinosa za nezaposlenost, s obzirom na to da ne postoji mogućnost da penzioner ponovo postane nezaposleno lice. Kada je u pitanju zdravstveno osiguranje, penzioner se izjavom izjašnjava o tome da li želi da koristi zdravstveno osiguranje po osnovu penzije ili da mu doprinose obračunava i plaća poslodavac. Samo u drugom slučaju penzioner može ostvariti pravo na bolovanje.

Za razliku od starosnih penzionera, invalidski penzioneri mogu da rade samo honorarno, jer bi izgubili pravo na penziju koju su stekli, u slučaju da stupe u radni odnos.