Prodaja putem Interneta 

Svakodnevno korišćenje mobilnih telefona, računara i ekspanzija društvenih mreža dovela je do činjenice da se sve veći broj potencijalnih kupaca može pronaći upravo na Internetu. Mnogi prodavci su to uspešno iskoristili i pokrenuli prodaju putem Interneta. Međutim, u Srbiji i dalje budući prodavci nisu sigurni koje su njihove zakonske obaveze ukoliko se odluče za ovu vrstu prodaje. Izdvojićemo samo neke od bitnih zakonskih obaveza.

Prodaja putem Interneta

 

Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta zapravo predstavlja situaciju gde kupac na osnovu oglasa, kataloga, informacija koje se mogu dobiti na veb sajtu, uzoraka ili bilo kog drugog sredstva oglašavanja bira koje će proizvode kupiti i poručuje ih preko pošte ili telefonom.

Trgovac koji na ovaj način prodaje svoju robu dužan je da vodi evidenciju o nabavci, prodaji, prodajnoj ceni, isporuci i da evidentira poslovne promene kroz KEP (potrebno je da se mesto na kojem se nalazi KEP evidencije prijavi nadležnom ministarstvu).

Prema Zakonu o fiskalnim kasama i Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fisklane kase za delatnost pod šifrom 47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta, ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Pre pokretanja elektronske prodaje, savetujemo budućim prodavcima da pročitaju Zakon o trgovini, Zakonom o elektronskoj trgovini, kao i Zakon o zaštiti potrošača, kako bi bili bolje upoznati sa obavezama i pravima koje stiču kada registruju svoju delatnost pod šifrom 47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta.  

 

 

Ukoliko i dalje imate nedoumice oko obaveza prilikom pokretanja prodaje putem Interneta, ili vam je potrebna stučna pomoć oko vođenja knjiga ili pisanja biznis plana, rado ćemo vam pomoći.  Kontaktirajte nas.